Lehdostötiedotteet

Lehdistötiedote 8.4.2019
Julkaisuvapaa heti

Flamencotanssija Laura Rintamäki nousee lavalle huippuryhmä Compañía Alfonso Losan kanssa Aleksanterin teatterissa huhtikuussa

Compañía Alfonso Losan uutusteos “Origen Errante” saa Pohjoismaisen ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa keskiviikkona 24.4.2019 klo 19. Kesken Amerikan kiertueensa Helsingissä ryhmineen vieraileva espanjalainen huipputanssija Alfonso Losa nostaa teoksessa rinnalleen suomalaisen flamencotanssija Laura Rintamäen, ja tuo Helsinkiin mukanaan ensi kertaa Pohjoismaissa esiintyvät muusikot laulaja Ismael de la Rosa “el Bolan” ja kitaristi Antonio Sánchezin. Teos tarkastelee flamencoa improvisaation keinoin tekijöidensä erilaisista lähtökohdista käsin.

Flamencoteos Origen Errante (suom. vaeltava perimä) ottaa kantaa keskusteluun flamencon kansainvälistymisestä: Flamenco, joka on syntyhetkistään lähtien saanut muotonsa eri kulttuurien ristipaineessa, asetetaan Aleksanterin teatterin näyttämöllä monikulttuurisen työryhmän suurennuslasin alle. Teos on kahden muusikon ja kahdesta eri kulttuurista tulevan flamencotanssijan matka yhteisen rytmin ja liikekielen kokemiseen. Improvisaation keinoin luodaan teoksen impulsiivinen partituuri, jossa tanssi ja musiikki, sekä esiintyjien kulttuuriperimät kohtaavat.

Rytmistä virtuositeettia ja perimän painoarvoa

Madridilainen Alfonso Losa on yksi tämän hetken tunnustetuimpia kansainvälisiä flamencotanssijoita. Hän esiintyi  Suomessa edellisen kerran vuonna 2016 ja teki Helsingin XVIII Flamencofestivaalin pääesiintyjänä tapahtuman siihenastisen yleisöennätyksen. Alan arvostetuimmalla kansainvälisellä flamencofestivaalilla Jerezissä vuonna 2018 Losa räjäytti potin teoksellaan Con-Secuensias, joka keräsi niin kriitikoiden (mm. El Mundo ja El País) kuin yleisönkin ylistystä. Losa on kahminut palkintoja ammattiuransa alkuajoista lähtien, ja on nykyajassa kiinniolevan, voimakkaan tanssityylinsä takia tällä hetkellä yksi flamencomaailman seuratuimpia artisteja.

Flamencotanssija Laura Rintamäki on vaikuttanut pitkään suomalaisen flamencon kentällä. Rintamäki on paitsi arvostettu pedagogi, esiintynyt tanssijana ja toiminut koreografina erilaisissa kokoonpanoissa sekä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Rintamäki luo mielenkiintoisen vastavoiman Alfonso Losan miehekkäälle, vahvalle tanssityylille: hänen tyylinsä on persoonallinen ja hänen tapansa etsiä erilaisia koreografisia elementtejä rohkea. Rintamäki on perehtynyt useita vuosia lajin perinteisiin flamencotanssin mestareiden opissa Madridissa, muttei pyri peittämään tanssissaan pohjoismaalaisia juuriaan.

Onhan se nyt aikamoinen kunnianosoitus suomalaiselle tanssille ja flamencolle, että tämän tason huippuartistit nousevat suomalaisen tanssijan kanssa samalle lavalle. On ollut poikkeuksellisen hienoa päästä työskentelemään tämän tason tekijöiden kanssa: yhteistyö on ollut tosi arvokasta, ja prosessista jää pureskeltavaa vuosiksi eteenpäin”, Rintamäki kuvailee yhteistyötä.

Ryhmän ensi kertaa pohjoismaissa vierailevat muusikot ovat flamencon kärkinimiin lukeutuvia nuoren sukupolven fuusioon ja improvisaatioon perehtyneitä taiteilijoita. Kuuluisaan sevillalaiseen flamencosukuun La Familia Fernándeziin syntynyt laulaja Ismael de la Rosa “el Bola” on esiintynyt perheensä myötä flamencon suurten nimien kanssa lapsesta saakka. Nuoresta iästään huolimatta laulaja on kivunnut alan keskeisimpien toimijoiden suosikkilaulajaksi. Kitaristi Antonio Sánchez on puolestaan ansainnut kannuksensa toimimalla mm. Farrucon perheen säestäjänä, sekä setänsä Paco de Lucían kakkoskitaristina maestron viimeisen neljän elinvuoden ajan.

“Flamenco on osoittanut historiansa saatossa, että se on kykeneväinen kehittymään eri kulttuurien ristipaineessa menettämättä olennaisia piirteitään. Tämä on elinvoimaisen, muiden taidelajien kanssa keskusteluun kykenevän taidemuodon elinehto. Origen Errante on teos joka tarkastelee tätä flamencon luonnollista kehityssuuntaa keskiössään flamencon perinteen tuntemus sekä suomalaisen ja espanjalaisen kulttuuriperimän vuoropuhelu.” -Alfonso Losa

Origen Errante ensi-ilta ke 24.4.2019 klo 19, Aleksanterin teatteri, Helsinki
Liput: 29–39 €, Ticketmaster.fi
www.LRflamenco.com

Esiintyjät:

Alfonso Losa, flamencotanssi (ESP) 

Laura Rintamäki, flamencotanssi (FIN)

Antonio Sánchez, flamencokitara (ESP)

Ismael de la Rosa “el Bola”, flamencolaulu (ESP)

Koreografia: Alfonso Losa, Laura Rintamäki
Sävellys: Antonio Sánchez, Ismael de la Rosa “el Bola”
Dramaturgia & konseptointi: Alfonso Losa, Laura Rintamäki
Puvustus: Sari Pikkarainen, Vanesa Coloma
Valosuunnittelu: Alfonso Losa, Laura Rintamäki
Tuotanto: LR FLAMENCO & Compañía Alfonso Losa

Haastattelupyynnöt, lisätiedot, pressikuvat:

Nea Granlund, tuottaja
puh. +358 41 519 7003, production(ät)LRflamenco.com
www.LRflamenco.com

LR Flamenco Facebook / Instagram /Twitter
T

Copyright © 2019 LR Flamenco