Origen Errante


Aleksanterin teatteri 24. 4. 2019 klo 19

Flamencoteos Origen Errante (suom. vaeltava perinne) tarkastelee flamencoa ilman raja-aitoja tai esteitä, tekijöidensä erilaisista lähtökohdista käsin. Tämän hetken menestyneimpiin flamencotanssijoihin lukeutuva Alfonso Losa tuo Aleksanterin teatterin näyttämölle mukanaan ensi kertaa pohjoismaissa vierailevat muusikot laulaja Ismael de la Rosa “el Bolan” ja kitaristi Antonio Sánchezin, sekä suomalaisen flamencotanssija Laura Rintamäen.

Teos on kahden muusikon ja kahdesta eri kulttuurista tulevan flamencotanssijan matka yhteisen rytmin ja liikekielen kokemiseen. Improvisaation ja koreografian keinoin luodaan intiimi ja impulsiivinen partituuri, jonka risteyksessä tanssi ja musiikki, sekä esiintyjien kulttuuriperimät kohtaavat.

Madridilainen Alfonso Losa on yksi tämän hetken tunnustetuimpia flamencotanssijoita. Hän esiintyi  Suomessa edellisen kerran vuonna 2016 ja teki Helsingin XVIII Flamencofestivaalin pääesiintyjänä festivaalin siihenastisen yleisöennätyksen. Jerezin kansainvälisellä flamencofestivaalilla vuonna 2018 Losa räjäytti potin viimeisimmällä teoksellaan Con–Secuensias, joka keräsi niin asiantuntijakriitikoiden (mm. El Mundo, El País) kuin yleisönkin ylistystä.  Losa on kahminut palkintoja ammattiuransa alkuajoista lähtien, ja on nykyajassa kiinniolevan, voimakkaan tanssityylinsä takia tällä hetkellä yksi flamencomaailman seuratuimpia artisteja.

Flamencotanssija Laura Rintamäki on vaikuttanut pitkään suomalaisen flamencon kentällä. Rintamäki on paitsi arvostettu pedagogi, esiintynyt tanssijana ja toiminut koreografina erilaisissa kokoonpanoissa sekä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Rintamäki luo mielenkiintoisen vastavoiman Alfonso Losan miehekkäälle, vahvalle tanssityylille: hänen tyylinsä on persoonallinen ja hänen tapansa etsiä erilaisia koreografisia elementtejä rohkea. Rintamäki on perehtynyt useita vuosia lajin perinteisiin flamencotanssin mestareiden opissa Madridissa, muttei pyri peittämään tanssissaan pohjoismaalaisia juuriaan.

Ryhmän muusikot ovat flamencon kärkinimiin lukeutuvia nuoren sukupolven fuusioon ja improvisaatioon perehtyneitä taiteilijoita. Kuuluisaan sevillalaiseen flamencosukuun La Familia Fernándeziin syntynyt laulaja Ismael de la Rosa “el Bola” on esiintynyt perheensä myötä flamencon suurten nimien kanssa lapsesta saakka. Nuoresta iästään huolimatta laulaja on kivunnut alan keskeisimpien toimijoiden suosikkisäestäjäksi. Kitaristi Antonio Sánchez on puolestaan ansainnut kannuksensa toimimalla mm. Farrucon perheen säestäjänä, sekä setänsä Paco de Lucían kakkoskitaristina maestron viimeisen neljän elinvuoden ajan.

Taiteellinen kokoonpano

Alfonso Losa –  flamencotanssi & koreografia (ESP)
Laura Rintamäki – flamencotanssi & koreografia (FIN)
Antonio Sánchez – flamencokitara (ESP)
Ismael de la Rosa “el Bola” – flamencolaulu (ESP)

Kesto: 75 min, ei väliaikaa
Liput: 39 €  / 29 €

Aleksanterin teatteri 24. 4. 2019 klo 19
Liput: Ticketmaster, osta liput TÄÄLTÄ